Wat ik leerde bij het Nutricia Research Centrum!

Zelf heb ik geen borstvoeding gegeven. Ik heb zeker een poging gedaan, maar Véda hapte niet goed aan omdat ze afviel na haar geboorte en niet sterk genoeg was. Na een week bijvoeden (en oefenen aan de borst tussendoor) wilde ze nog niet bij mij drinken, ondanks goede begeleiding. Nadat ze van mijn gekolfde melk onverzadigd bleef moest ik een andere weg inslaan waar wij ook heel blij van werden!
Onlangs bezocht ik het Nutricia Research Centrum in Utrecht. Hier heb ik veel geleerd over hun product. Onderandere waarom onderzoek zo belangrijk is en hoe het darmmicrobioom werkt. Juist omdat ik zoveel heb geleerd waar ik totaal geen weet van had vind ik het leuk hier iets over te schrijven voor jullie.

Dat borstvoeding de beste voeding voor een baby is weten we en daar staat Nutricia volledig achter. Al meer dan 100 jaar doet Nutricia onderzoek geïnspireerd op moedermelk waarvan meer dan 40 jaar in het Human Milk Research Centrum.
Wat we bijvoorbeeld nu weten is dat 70% van het immuunsysteem zich in de darmen bevindt. Het geheel van micro-organismen in de darm noemt men het darmmicrobioom. Moedermelk, bevat miljoenen componenten die voor een groot deel het immuunsysteem en het darmmicrobioom van je baby ondersteunen.
Het darmmicrobioom heeft onder andere als functies het stimuleren van de productie van vitamines, energiemetabolisme en het verteren van o.a. vezels. Dit is essentieel en onmisbaar voor de opbouw van het immuunsysteem.

Een evenwichtig darmmicrobioom voorkomt de ontwikkeling van darmkrampjes, allergieën of astma en gevoeligheid voor infecties. Zo belangrijk is een goede darmwerking dus! Dit kan een moeder zelf al stimuleren door een gezonde leefstijl na te leven tijdens de zwangerschap. Een natuurlijke (vaginale) geboorte, borstvoeding en veilige niet stressvolle omgevingsfactoren. Dit zijn punten die het darmmicrobioom gunstig beïnvloeden. De tegenhangers hiervan zijn onder meer een ongezonde leefstijl tijdens de zwangerschap, stress, antibiotica en een geboorte via keizersnede.

Wat ik hierboven beschreven heb is eigenlijk nog maar een klein stukje van wat ik geleerd heb tijdens het bezoek, maar is voor mij heel interessante informatie. Een baby groeit zo snel!
De eerste 1000 dagen leggen de basis voor levenslange gezondheid. Dit is vanaf de bevruchting tot dat de baby 2 jaar oud is. Je kindje groeit in deze periode twee keer zijn lengte, wordt vijf keer zo zwaar en het brein groeit iedere dag met één gram. Wij ouders zijn degenen die verantwoordelijk voor onze kinderen zijn in deze periode. Met grote dank aan onderzoeken die hiervoor gedaan zijn kan dit worden nagestreefd!

2019-05-13T19:43:29+00:00 mei 13th, 2019|The Mom Life|0 Comments

Leave A Comment